European Conference of Defence and Environment, ECDE

 

Järjestyksessään jo kolmas kansainvälinen puolustus- ja ympäristökonferenssi ECDE (European Conference of Defence and the Environment) järjestettiin touko-kesäkuun vaihteessa 2017. Konferenssin järjesti Suomen puolustushallinto yhteistyökumppaneinaan Euroopan laajuinen asiantuntijaverkosto DEFNET ja puolustuskiinteistöalan yhteistyöfoorumi Nordic-Baltic Defence Estates (NBDE). DEFNET on epävirallinen verkosto, johon kuuluu erityisesti ympäristöalan asiantuntijoita eri EU-valtioiden puolustushallinnosta. NBDE-yhteistyössä ovat mukana Pohjoismaiden ja Baltian maiden puolustushallinnon rakennuslaitokset.

 

Kolmannessa ECDE-konferenssissa käsiteltiin sotilaallisen toiminnan ympäristövaikutuksia erityisesti ampumaharjoitusalueilla sekä ympäristölle vaarallisten aineiden hallintaa. Tämän ECDE-konferenssin erityisteemana oli PFAS-yhdisteiden aiheuttamat haitat sotilasalueilla. Konferenssiin kutsuttiin eri alojen asiantuntijoita Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta esittelemään tutkimus- ja kehitystyötään. Muita esillä olevia aiheita olivat ympäristöjohtaminen, poliittiset linjaukset ja lainsäädäntö sekä puolustuskiinteistöjen energiatehokkuus. ECDE-konferenssi on keskustelufoorumin eri sidosryhmille, mukana on poliittisia päätöksentekijöitä, eri alojen asiantuntijoita, viranomaisia, tutkijoita ja teollisuuden edustajia.

 

Konferenssin avasivat ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka ja puolustusministeriön osastopäällikkö kenraaliluutnantti Raimo Jyväsjärvi. Avajaistilaisuudessa puhuivat lisäksi suurlähettiläs Bruce Oreck ja Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Raimo Luoma.

Seuraava konferenssi järjestetään Norjassa vuonna 2021.